Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

3 јул 2014

Одбележани 100 години од почетокот на Првата светска војна во Сараево

Одбележани 100 години од почетокот на Првата светска војна во Сараево

На 28 јуни 2014 година канцеларијата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија заедно со многубројни организации, посетители и жители на Сараево, присуствуваше на одбележувањето на почетокот на Првата светска војна. Пред 100 години на истиот датум и истото место, австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд бил убиен од деветнаесетгодишниот Гаврило Принцип. Овој настан се смета за повод на започнувањето на Првата светска војна, исто така нарекувана и „Големата војна“, која што ја променила картата на Европа засекогаш.   

На улиците на главниот град на Босна и Херцеговина, голем број посетители, локални и меѓународни гости учествуваа во културните, спортските и едукативните настани организирани во сеќавање на војната. За време на комеморативните настани, жителите раскажуваа приказни за тој историски момент, но, го споменуваа и блиското минато, војната на Балканот која се случи пред 20 години.   

Сараево, исто така познато како срцето на Европа, во минатото навистина го стави своето срце во прилог на слободата и таа слобода ја плати скапо. Нашите разговори со жителите нè потсетија одново за важноста да се задржат сеќавањата од тие тешки времиња, и да се сподели пораката за мир, солидарност и дијалог во спомен на тие кои го дале својот живот за слободата.     

Посветени на тие вредности, програмата за децентрализирана соработка ги опфаќа и темите на културно наследство и сеќавање, поврзани со Првата светска војна и Источниот фронт.

Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x