Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

24 авг 2017

Публикацијата „Музеј на женски приказни“ го означува крајот на 3-годишен уметнички истражувачки проект

Публикацијата „Музеј на женски приказни“ го означува крајот на 3-годишен уметнички истражувачки проект

Categories: Култура  / 
Публикацијата „Музеј на женски приказни“, објавена од Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, го означува крајот на 3-годишен уметнички истражувачки проект во рамки на Децентрализираната програма помеѓу Долна Нормандија и Македонија.

Публикацијата е збир на текстови за улогата на жените во историјата, социо-културниот и политички живот. Авторите ги споделуваат своите гледишта, ставови и статусот на жените во минатото и денес, нудејќи уникатен поглед на темата.

Проектот „Музеј на женски приказни“ се фокусираше на историската и современата улога на жените во социо-политички контекст во земјата. Основната цел на проектот беше да се откријат и деконструираат историските факти зад постоечките социјални односи и промени, како и идеолошкиот и дискурсивен метод и нивното учество и влијание во создавањето на културните значења и еманципацијата на жените од минатото до сегашноста.

Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата е дел од програмата за Децентрализирана соработка помеѓу регионот Долна Нормандија во Франција и Македонија од нејзините почетоци во 2006 година. Проектот „Музеј на женски приказни“ беше спроведен во програмскиот циклус од 2013 до 2016 година.

Публикацијата „Музеј на женски приказни“ е достапна за преземање овде.
Tags:

Name:
Email:
Subject:
Message:
x