Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

25 јул 2014

Универзитетот на мир 2014 во Каен : незаборавно искуство за младите учесници

Универзитетот на мир 2014 во Каен : незаборавно искуство за младите учесници

Оваа година Македонија се претстави на Универзитетот на мирот со 7 учесници, 2 говорници и 1 македонски филм. Универзитетот на мирот 2014 организиран од страна на Институтот за човекови права и мир во Каен поттикна богати дебати и размени.

14 јул 2014

Отворен повик за Учество на Школа за човекови права за млади

Отворен повик за Учество на Школа за човекови права за млади

Во рамки на соработката помеѓу Долна Нормандија и Македонија Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија (МХК) и Институтот за човекови права и мир од Каен, Франција организираат Школа за човекови права за млади од двете држави.

8 јул 2014

Наставниците успешно ја завршија обуката за слобода на говор и приватност на интернет

Наставниците успешно ја завршија обуката за слобода на говор и приватност на интернет

Обуката за наставници организирана од страна на фондацијата Метаморфозис и Меѓународниот институт за човекови права и мир, која се одржа во Каен од 17 до 19 јуни, обедини наставници и експерти од двете територии кои работат со млади на тема слобода на говор и приватност на интернет.

8 јул 2014

Универзитетот на мирот 2014 започна

Универзитетот на мирот 2014 започна

На 6ти јули, седумте учесници од Македонија со голем ентузијазам и жед за знаење заминаа за Каен. Универзитетот на мирот 2014 година се отвори со неофицијална средба на која што учесниците од сите земји се запознаа и имаа можност да ги споделат своите мислења и очекувања од Универзитетот.

3 јул 2014

Одбележани 100 години од почетокот на Првата светска војна во Сараево

Одбележани 100 години од почетокот на Првата светска војна во Сараево

На 28 јуни 2014 година канцеларијата за децентрализирана соработка помеѓу Долна Нормандија и Македонија заедно со многубројни организации, посетители и жители на Сараево, присуствуваше на одбележувањето на почетокот на Првата светска војна. Пред 100 години на истиот датум и истото место, австро-унгарскиот престолонаследник Франц Фердинанд бил убиен од деветнаесетгодишниот Гаврило Принцип.

RSS