Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

26 сеп 2014

Средба на збратимените градови од Долна Нормандија во Флери

Средба на збратимените градови од Долна Нормандија во Флери

Градовите од Долна Нормандија кои соработуваат со Македонија, имаа средба на 24 септември во Флери. Состанокот го организираше „Солидарни хоризонти“, асоцијација задолжена за соработката на општините во Долна Нормандија. Средбата беше одличен повод да се разменат идеи за иднината на соработката на градовите, но и да се дефинираат нови теми и активности за работа.

23 сеп 2014

Вевчани и Ерманвил ја зајакнуваат соработката

Вевчани и Ерманвил ја зајакнуваат соработката

Општината Вевчани и општината Ерманвил најавија засилено продолжување на нивната соработка за време на работните средби меѓу двата града, одржани на 21 и 22 септември 2014 година. Двајцата советници од Ерманвил, Пјер Шмит и Роже Ије, се сретнаа со новиот градоначалник на Вевчани, Цветомир Угриновски и разговараа за идните теми и активности на работа.

22 сеп 2014

„Музеј на женски приказни” на Регионалните денови на културата во Пелагонија

„Музеј на женски приказни” на Регионалните денови на културата во Пелагонија

Денес, на отворањето на Регионалните денови на културата во Пелагонија, во Битола, како дел од редовната програма ќе се одржи дискусија со Сенка Атанасова, доктор по филозофски науки и Ирена Цветковиќ, докторант по родови студии, на темата „Музеј на женски приказни”, организирана од страна на Локомотива, во соработка со дебатното кино „Контра-Кадар“.

19 сеп 2014

Делегација од областа на заливот Мон Сен Мишел во официјална посета на регионот Пелагонија

Делегација од областа на заливот Мон Сен Мишел во официјална посета на регионот Пелагонија

Делегација од областа на заливот Мон Сен Мишел беше во официјална посета на регионот Пелагонија од 16 до 18 септември. Се реализираа работни средби на претставници на Мешаниот синдикат на Областа на заливот Мон Сен Мишел со претставници на општини (градоначалници и советници) и културни институции од регионот Пелагонија.

19 сеп 2014

Делегација од Дебар во посета на Иф

Делегација од Дебар во посета на Иф

Од 22 до 26 септември, градоначалникот на Дебар, г. Ружди Љата како и претставници на Центар за одржлив развој на заедницата на Дебар ќе остварат работна посета во Иф. Посетата е предвидена во рамки на нивниот заеднички проект „Културното наследство – врска помеѓу минатотo и иднината“.

RSS
12