Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

25 апр 2016

Работилници за Првата светска војна во Македонија за двојазичните паралелки

Работилници за Првата светска војна во Македонија за двојазичните паралелки

Оваа година Францускиот институт во Скопје организира работилници на француски јазик посветени на Првата светска војна во Македонија. Тие се наменети за средношколците од двојазичните француско - македонски паралелки од Македонија. Целта на работилниците е да се поттикне љубопитноста кај младите за настаните што се случувале во нивната земја пред 100 години. 

25 апр 2016

Ученици од Вир и Битола во посета на терените од Првата светска војна во Македонија

Ученици од Вир и Битола во посета на терените од Првата светска војна во Македонија

Средните училишта Жан Мермоз од Вир, Нормандија и Јосип Броз Тито од Битола веќе 8 години соработуваат на тема „Сеќавање, мир и помирување“ на тема Прва и Втора светска војна. Од 18 до 25 април 2016 година, 15 ученици од градот Вир, Нормандија ја посетија Македонија за да го откријат фронтот од Првата светска војна во Македонија и неговата историја.

RSS