Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

26 јун 2016

Првата светска војна ги обедини научниците од Франција и Балканот

Првата светска војна ги обедини научниците од Франција и Балканот

Програмата за Прва светска војна во Македонија доби нов елан благодарејќи на новата советодавна научна група. Научниците кои се дел од групата ги започнаа своите активности на 24 и 25 јуни 2016 година во Македонија. Нивната поддршка е од особена важност за спроведување на програмата и за вреднување на овој дел од историјата и културно наследство од овој период. 

21 јун 2016

Меѓународен семинар за раководење со миграциите во Скопје

Меѓународен семинар за раководење со миграциите во Скопје

На Светскиот ден на бегалците се одржа меѓународниот семинар насловен „Соработка и добро раководење со миграциите во Западен Балкан и во Централно –европските земји“.

18 јун 2016

Младите и слободата на изразување во центарот на вниманието на FFF.mk!

 Младите и слободата на изразување во центарот на вниманието на FFF.mk!

Деветтото издание на Францускиот филмски фестивал во Македонија, уште еднаш ја олицетвори страста кон создавањето уметност, младите и слободата на изразување. Од 15 до 18 јуни 2016 година, Францускиот институт во Скопје ѝ понуди на македонската публика богата програма со актуелна тематика.

14 јун 2016

Втора резиденција на македонски уметник во Нормандија

Втора резиденција на македонски уметник во Нормандија

Ана Лазаревска, уметник и фотограф од Македонија беше на 3 неделна уметничка резиденција во Нормандија од 13 јуни до 2 јули 2016 година во Регионалниот културен центар „2angles“ во Флер. 

11 јун 2016

Правото на азил, тема на шестото издание на Деновите на компаративното право

Правото на азил, тема на шестото издание на Деновите на компаративното право

Шестото издание на Деновите на компаративното право во Каен беше посветено на правото на азил, како европски предизвик за време на бегаската криза. 

RSS