Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

15 ное 2017

Комеморација на Првата светска војна во Македонија

Комеморација на Првата светска војна во Македонија

Од 10 до 13 ноември 2017 година, по повод Денот на примирјето од Првата светска војна, во Битола и Прилеп беа организирани повеќе настани посветени на овој период. Лора Елен, одговорна за програмата на соработката помеѓу Нормандија и Македонија во Регионот Нормандија беше дел од свечетносите и посетите организирани од страна на партнерите во Македонија.

29 сеп 2017

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски
На 29 септември 2017 година, во рамки на меѓународниот фестивал за филм „Браќа Манаки“ во Битола, беше промовирана монографијата „Манаки – приказна во слики“ на фотографот Роберт Јанкуловски. 

25 јул 2017

Прво прикажување на документарниот филм Current Past на Арно Ланује

Прво прикажување на документарниот филм Current Past на Арно Ланује
На 30 мај 2017 година во 18.30 часот, во амфитеатарот на библиотеката на Коломбел, ќе биде организирано првото прикажување на документарниот филм Current Past на Арно Ланује.

10 фев 2017

Војникот Петко Лисковски од Добрушево доби споменик во Франција

Војникот Петко Лисковски од Добрушево доби споменик во Франција

Општината Новаци ја продолжува соработката со општината Коломбел од Нормандија на тема на Првата светска војна во Македонија.

15 јан 2017

Училиштен проект „ Сеќавање и археологија на Источниот фронт“

Училиштен проект „ Сеќавање и археологија на Источниот фронт“
Активностите по повод стогодишнината од Првата светска војна продолжуваат во 2016 година со училишниот проект посветен на историјата на фронтот од Првата светска војна во Македонија. Проектот го спроведуваат професорите од средното училиште Мермоз од Вир и Гимназија „Јосип Броз Тито“ Битола.
RSS
12345678910Last