Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

15 ное 2017

Комеморација на Првата светска војна во Македонија

Комеморација на Првата светска војна во Македонија

Од 10 до 13 ноември 2017 година, по повод Денот на примирјето од Првата светска војна, во Битола и Прилеп беа организирани повеќе настани посветени на овој период. Лора Елен, одговорна за програмата на соработката помеѓу Нормандија и Македонија во Регионот Нормандија беше дел од свечетносите и посетите организирани од страна на партнерите во Македонија.

11 ное 2017

Спомен-плоча на македонски борци во Коломбел

Спомен-плоча на македонски борци во Коломбел
Имињата на 33 македонски борци од Новаци загинати во Првата светска војна на македонскиот фронт, беа изгравирани на спомен-плочата подигната во Коломбел, Нормандија. Споменикот е подигнат во чест на комеморациите на стогодишнината од Првата светска војна, и свечено беше откриен на 11 ноември 2017 година, во Коломбел.

29 сеп 2017

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски
На 29 септември 2017 година, во рамки на меѓународниот фестивал за филм „Браќа Манаки“ во Битола, беше промовирана монографијата „Манаки – приказна во слики“ на фотографот Роберт Јанкуловски. 

22 авг 2017

Летниот универзитет на АЛДА организиран во Скопје

Летниот универзитет на АЛДА организиран во Скопје
Универзитетот ФОН беше домаќин на летниот универзитет на АЛДА „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ од 17 до 22 јули, кој беше поддржан од Децентрализираната соработка помеѓу Нормандија и Македонија.

10 фев 2017

Војникот Петко Лисковски од Добрушево доби споменик во Франција

Војникот Петко Лисковски од Добрушево доби споменик во Франција

Општината Новаци ја продолжува соработката со општината Коломбел од Нормандија на тема на Првата светска војна во Македонија.

RSS
12345678910Last