Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

12 дек 2016

Регионот Пелагонија ги продолжува активностите во областа на туризмот

Регионот Пелагонија ги продолжува активностите во областа на туризмот

Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион организираше средби со  локалните туристички чинители на 6 и 7 декември 2016 година во Битола.

27 окт 2016

Македонските истражувачи во посета на Нормандија

Македонските истражувачи во посета на Нормандија


Научните истражувања предвидени во рамките на проектот за Првата светска војна во Македонија започнаа со првите активности на историско и етнолошко поле. Целта на ова истражување е да се открие повеќе за секојдневниот живот за време на Првата светска војна во Македонија. Во рамките на историскиот дел од истражувањата, истражувачите ќе го продлабочат знаењето за врската помеѓу војските и цивилите, додека пак на етнолошко поле, тие ќе обрнат внимание на животот на цивилите од Македонија за време на војната. 

14 окт 2016

Изложбата "Божествена убавина" во Скопје

Изложбата "Божествена убавина" во Скопје
Фотографии и дела од црквите од Нормандија ќе бидат изложени во Музејот на Град Скопје од 13 до 19 октомври 2016 година. Изложбата Божествена убавина се состои од 40 дела кои сведочат за богатството на религиозното творештво и културното наследство на Нормандија.

26 јун 2016

Првата светска војна ги обедини научниците од Франција и Балканот

Првата светска војна ги обедини научниците од Франција и Балканот

Програмата за Прва светска војна во Македонија доби нов елан благодарејќи на новата советодавна научна група. Научниците кои се дел од групата ги започнаа своите активности на 24 и 25 јуни 2016 година во Македонија. Нивната поддршка е од особена важност за спроведување на програмата и за вреднување на овој дел од историјата и културно наследство од овој период. 

21 мај 2016

Изложба за „Културното наследство на Дебарскиот регион“

Изложба за „Културното наследство на Дебарскиот регион“

Од 20 мај 2016 година, Центарот за одржлив развој на заедницата од Дебар свечено ја отвори изложбата посветена на културното наследство на регионот и неговите природни богатства. Во рамките на изложбата беа изложени и приватните збирки на граѓаните од регионот. 

RSS
12345678910Last