Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

19 мај 2016

Изложбата „Свети места“ од Македонија поставена во Каен

Изложбата „Свети места“ од Македонија поставена во Каен

Публиката во Нормандија имаше можност да ужива во изложбата „Свети места“ која го доловува богатството на сакралното културно наследство на Македонија, кое го опфаќа периодот од Византија до Отоманската империја.

9 мај 2016

Средношколците од Кутанс во посета на Македонија

Средношколците од Кутанс во посета на Македонија

Во мај 2016 година, 22 ученици од средното стручно училиште „Ла Рокел“ од Кутанс ја посетија Битола каде се сретнаа со своите соученици од средното училиште Јосип Броз Тито. 

6 мај 2016

Учествувајте на Меѓународна летна школа во Македонија !

Учествувајте на Меѓународна летна школа во Македонија !

АЛДА и Соработката Нормандија - Македонија организираат Меѓународна летна школа од 25 до 30 јуни 2016 година во Битола.

26 апр 2016

Промоција на стратегијата за заштита на старото градско јадро во Охрид

Промоција на стратегијата за заштита на старото градско јадро во Охрид

На 26 април 2016 година, во општина Охрид се одржа промоција на стратегијата за заштита на културното наследство на старото градско јадро во Охрид. Претседателката на советот на општина Охрид ја претстави стратегијата пред бројни заинтересирани чинители. Стратегијата е резултат на двегодишната заедничка соработка и размена на искуства на темата за заштита на културно наследство со градот Каен, Нормандија. Претставници од градот Каен присуствуваа на промоцијата на стратегијата. 

25 апр 2016

Ученици од Вир и Битола во посета на терените од Првата светска војна во Македонија

Ученици од Вир и Битола во посета на терените од Првата светска војна во Македонија

Средните училишта Жан Мермоз од Вир, Нормандија и Јосип Броз Тито од Битола веќе 8 години соработуваат на тема „Сеќавање, мир и помирување“ на тема Прва и Втора светска војна. Од 18 до 25 април 2016 година, 15 ученици од градот Вир, Нормандија ја посетија Македонија за да го откријат фронтот од Првата светска војна во Македонија и неговата историја.

RSS
12345678910Last