Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

14 апр 2016

Размена на практики за лековити и ароматични билки помеѓу Нормандија и Македонија

Размена на практики за лековити и ароматични билки помеѓу Нормандија и Македонија

Од 26 април до 1 мај 2016 година, тројца берачи на билки од Македонија ќе отпатуваат во Нормандија, Франција за да развијат соработка со локалните произведувачи на лековити растенија и да учествуваат во нивните активности во  Калвадос и во Орн.

8 мар 2016

Првата светска војна низ објективот на браќата Манаки

Првата светска војна низ објективот на браќата Манаки

Изложбата беше свечено отворена на 7 март 2016 година, од страна на француската амбасадорка Н.Е. Лоранс Оер, вршител на должност, Амбасада на Република Македонија, г. Габриел Атанасов, градоначалникот на Каен, Жоел Брино, директорот на националниот архив, Битола, Ацо Кимовски, директорот на Меморијалниот музеј Стефан Грималди и директорот на Македонскиот центар за фотографија, Роберт Јанкулоски. 

3 мар 2016

Прва голема изложба на фотографиите на браќата Манаки во Каен, Франција

Прва голема изложба на фотографиите на браќата Манаки во Каен, Франција

Фотографиите на Јанаки и Милтон Манаки, најголемите фотографи на Балканот за прв пат ќе бидат претставени на голема изложба во Меморијалниот музеј во Каен. Изложбата ќе биде свечено отворена на 7 март 2016, и ќе биде отворена за јавноста од 8 март 2016 до 4 септември 2016 година.

28 јан 2016

Стари разгледници од Македонија во спомен на Првата светска војна

Стари разгледници од Македонија во спомен на Првата светска војна
Global Voices”, интернет порталот за информирање и преведување на вести поврзани со над 150 земји во светот, неодамна објави напис за Македонија во Првата светска војна. Во него е претставена иницијативата на американската библиотека New York Public Library за објава и дигитализирање на повеќе од 180 000 документи, чии авторски права се веќе застарени.

5 дек 2015

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија
Од 1 до 6 декември 2015 година, група на професори и студенти од Универзитетот за аудиовизуелни уметности во Скопје, беше во посета на Каен и Вистреам во Долна Нормандија.
RSS
12345678910Last