Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

19 мај 2016

Изложбата „Свети места“ од Македонија поставена во Каен

Изложбата „Свети места“ од Македонија поставена во Каен

Публиката во Нормандија имаше можност да ужива во изложбата „Свети места“ која го доловува богатството на сакралното културно наследство на Македонија, кое го опфаќа периодот од Византија до Отоманската империја.

13 мај 2016

Младите режисери се подготвуваат за натпреварот за „Мини-Видео“

Младите режисери се подготвуваат за натпреварот за „Мини-Видео“

Осум режисери аматери од Македонија учествуваа на подготвителната работилница за натпреварот „Слобода на изразување во мини-видео“ на 12 и 13 мај 2016 година. Работилницата ја организираше Францускиот институт во Скопје.

29 апр 2016

Претставата „Шепотењето на Антигона“ одиграна во Нормандија

Претставата „Шепотењето на Антигона“  одиграна во Нормандија

На 28 и 29 април 2016 година, младите актери од Дебар и Иф ја одиграа претставата „Шепотењето на Антигона“  во Иф и Флери-сур-Орн, во рамките на Единаесетото издание на фестивалот Балканска пролет организиран од организацијата Балкан-Транзит во Нормандија, Франција. Ова е трета средба на младите од градовите Иф, Флери-сур-Орн и Дебар кои започнаа со соработката во август 2015 година. 

28 мар 2016

Соработката Нормандија - Македонија го прослави Денот на Франкофонијата!

Соработката Нормандија - Македонија го прослави Денот на Франкофонијата!

Соработката Нормандија - Македонија го прослави Денот на Франкофонијата заедно со Францускиот институт во Скопје на настанот организиран на 19 март 2016 година во Скопје. Денот на Франкофонијата организиран од страна на Францускиот институт во Скопје имаше разновидна програма во која можеше да најде по нешто за сите љубители на францускиот јазик и култура.

5 дек 2015

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија
Од 1 до 6 декември 2015 година, група на професори и студенти од Универзитетот за аудиовизуелни уметности во Скопје, беше во посета на Каен и Вистреам во Долна Нормандија.
RSS
12345678910Last