Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

3 мар 2016

Прва голема изложба на фотографиите на браќата Манаки во Каен, Франција

Прва голема изложба на фотографиите на браќата Манаки во Каен, Франција

Фотографиите на Јанаки и Милтон Манаки, најголемите фотографи на Балканот за прв пат ќе бидат претставени на голема изложба во Меморијалниот музеј во Каен. Изложбата ќе биде свечено отворена на 7 март 2016, и ќе биде отворена за јавноста од 8 март 2016 до 4 септември 2016 година.

28 јан 2016

Стари разгледници од Македонија во спомен на Првата светска војна

Стари разгледници од Македонија во спомен на Првата светска војна
Global Voices”, интернет порталот за информирање и преведување на вести поврзани со над 150 земји во светот, неодамна објави напис за Македонија во Првата светска војна. Во него е претставена иницијативата на американската библиотека New York Public Library за објава и дигитализирање на повеќе од 180 000 документи, чии авторски права се веќе застарени.

22 дек 2015

Изложбата „Првата светска војна во Република Македонија“ претставена во Романија

Изложбата „Првата светска војна во Република Македонија“  претставена во Романија
Од 25 ноември до 2 декември, изложбата „Првата светска војна во Република Македонија“ реализирана од страна на Францускиот Институт во Скопје со поддршка на Регионот Долна Нормандија беше претставена во Регионалниот музеј на Бузау. 

14 дек 2015

Проектот „По стапките на Албер Лондр“, емитуван на TV5 Monde

Проектот „По стапките на Албер Лондр“, емитуван на TV5 Monde
Во август 2015, проектот „По стапките на Албер Лондр“ се реализираше во Македонија и Албанија. Во текот на две недели, учесниците на проектот, идни и веќе искусни новинари дискутираа на тема на Балканот и Сеќавањата од Првата светска војна во регионот.

5 дек 2015

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија

Првата светска војна во македонската поезија претставена во Долна Нормандија
Од 1 до 6 декември 2015 година, група на професори и студенти од Универзитетот за аудиовизуелни уметности во Скопје, беше во посета на Каен и Вистреам во Долна Нормандија.
RSS
12345678910Last