Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Активности

27 јун 2014

Избрани учесниците од Македонија за Универзитетот на мир во Каен

Избрани учесниците од Македонија за Универзитетот на мир во Каен

Голем број на ентузијастични франкофони од Македонија се пријавија за учество на Универзитетот на мирот 2014. Токму од тие причини процесот на селекција беше мошне тежок за Канцеларијата на соработката Долна Нормандија/Македонија и Меѓународниот Институт за Човекови права и мир од Каен. Поради големиот интерес за Универзитетот на мирот 2014, оваа година Институтот за Човекови права и мир од Каен реши да поддржи седум учесници од Македонија.

15 јун 2014

Обука за наставниците на тема слобода на говор и приватност на интернет

Обука за наставниците на тема слобода на говор и приватност на интернет

Во текот на оваа недела, тимовите на Фондацијата Метаморфозис од Скопје и Меѓународниот институт за човекови права и Мир од Каен ќе се сретнат во Долна Нормандија. Нивната професионална средба има за цел да ги обучи оние кои обучуваат. Се работи за предавања наменети за наставниците и обучувачите преку кои ќе се истражат и анализираат моделите и методите на едукација, со цел да се истакне важноста на слободата на говор кај младите.

2 јун 2014

Универзитет на Мирот 2014 : повик за македонски учесници

Универзитет на Мирот 2014 : повик за македонски учесници

Од 6 до 13 јули 2014 во Каен, Долна Нормандија, ќе се одржи Универзитет на Мирот организиран од страна на Меѓународниот Институт за Човекови права и мир од Каен. На овој меѓународен настан секоја година се среќаваат педесетина млади луѓе од целиот свет кои ги споделуваат своите идеи и знаења во повеќе дисциплини поврзани со мирот и човековите права. Наставата и предавањата се одржуваат на француски јазик.

16 мај 2014

Кривични дела од омраза кај младите Французи и Македонци главна тема на дебата во Скопје

Кривични дела од омраза кај младите Французи и Македонци главна тема на дебата во Скопје

Денес, на 16 мај 2014 година, се одржа јавна дискусија на тема Човекови права, во старата чаршија во Скопје. Оваа дискусија отвори многу важни прашања поврзани со кривичните дела од омраза кај младите од Македонија и од Франција. Во организација на Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и Институтот за човекови права и мир од Каен, оваа динамична дискусија воедно беше и вовед во следната активност на нивната соработка – Летната школа за Човекови права на младите, која ќе се одржи во август 2014 година, во Македонија.

14 мај 2014

Јавна дебата за кривични дела сторени од омраза кај младите од Македонија и Франција

Јавна дебата за кривични дела сторени од омраза кај младите од Македонија и Франција

Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија и Институтот за човекови права и мир од Каен, ја започнаа својата соработка на темата човекови права, во рамките на децентрализираната соработката.

RSS
12345678