Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Децентрализирана соработка помеѓу Нормандија и Македонија

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на информации, искуства и добри практики меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.

Новости и активности

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски петок, 29 септември 2017

Битола документирана од браќата Манаки претставена во монографија од Роберт Јанкуловски

На 29 септември 2017 година, во рамки на меѓународниот фестивал за филм „Браќа Манаки“ во Битола, беше промовирана монографијата...

Претставата „Шепотењето на Антигона“ прикажана на националниот форум „Граѓаните за промени“ понеделник, 25 септември 2017

Претставата „Шепотењето на Антигона“ прикажана на националниот форум „Граѓаните за промени“

На 23 септември 2017 година во градскиот парк во Скопје, преку видео проекција беше претставен записот од претставата „Шепотењето на...

Публикацијата „Музеј на женски приказни“ го означува крајот на 3-годишен уметнички истражувачки проект четврток, 24 август 2017

Публикацијата „Музеј на женски приказни“ го означува крајот на 3-годишен уметнички истражувачки проект

Публикацијата „Музеј на женски приказни“, објавена од Локомотива – Центар за нови иницијативи во уметноста и културата, го...

Летниот универзитет на АЛДА организиран во Скопје вторник, 22 август 2017

Летниот универзитет на АЛДА организиран во Скопје

Универзитетот ФОН беше домаќин на летниот универзитет на АЛДА „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ од 17 до 22 јули, кој беше поддржан од...

Одржување на мирот- Предизвик на седумнаесетиот Универзитет на мирот во Каен вторник, 25 јули 2017

Одржување на мирот- Предизвик на седумнаесетиот Универзитет на мирот во Каен

Од 5 до 11 јуни 2017 година, Институтот за човекови права и мир во Каен, го организираше  седумнаесетиот Универзитет на мирот на кој...

Прво прикажување на документарниот филм Current Past на Арно Ланује вторник, 25 јули 2017

Прво прикажување на документарниот филм Current Past на Арно Ланује

На 30 мај 2017 година во 18.30 часот, во амфитеатарот на библиотеката на Коломбел, ќе биде организирано првото прикажување на документарниот филм...

RSS

Носители на оваа институционална соработка за развој на локалната демократија се Регионалниот Совет на Долна Нормандија и Министерството за локална самоуправа на Р. Македонија. Програмата е финансиски поддржана од страна на Министерството за надворешни работи на Р. Франција и е координирана од страна на Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА).