Search
fr-FRmk-MKsq-AL

Децентрализирана соработка помеѓу Нормандија и Македонија

Програмата за децентрализирана соработка помеѓу Нормандија и Република Македонија има основна цел да придонесе за развојот на доброто локално владеење и рамномерниот регионален развој во двете територии. Оваа соработка се реализира преку преку размени на информации, искуства и добри практики меѓу различни чинители како локални власти, здруженија на граѓани, образовни установи и приватен сектор.

Новости и активности

Општинските совети на млади на Иф и Дебар на студиска посета во Париз четврток, 22 март 2018

Општинските совети на млади на Иф и Дебар на студиска посета во Париз

Во рамки на активностите помеѓу Иф и Дебар беше организирана студиска посета во Париз на младите претставници од Општинските совети на млади на Иф...

Франкофонски фестивал за кратки репортажи за младите новинари среда, 21 март 2018

Франкофонски фестивал за кратки репортажи за младите новинари

Организацијата „По стапките на Албер Лондр" и Аудиовизуалниот клуб на Виши оваа година го организираат за прв...

Соработката помеѓу Нормандија – Македонија на меѓународната средба во Дижон понеделник, 19 март 2018

Соработката помеѓу Нормандија – Македонија на меѓународната средба во Дижон

Меѓународната  средба на партнерите  на мрежата Франција - Балкан се одржа на 16 и 17 март 2018 година во Дижон, Франција. На...

Празникот “Chandeleur” одбележан во основното училиште „Славко Лумбарковски“ во Новаци четврток, 01 март 2018

Празникот “Chandeleur” одбележан во основното училиште „Славко Лумбарковски“ во Новаци

По повод францускиот празник “Chandeleur” – Фестивалот на светлината или Сретение Господово кој се празнува на почетокот на...

Младинските работници: двигатели на промени во полето на Млади и младинско информирање четврток, 01 март 2018

Младинските работници: двигатели на промени во полето на Млади и младинско информирање

Од 20 до 23 февруари 2018 година во Струга се одржа обука за обучувачи на тема “First step to become a youth...

Универзитет на мирот 2018 вторник, 20 февруари 2018

Универзитет на мирот 2018

Институтот за човекови права и мир во Каен, во соработка со регионот Нормандија и Универзитетот во Каен објавува јавен повик за учество на 18-то...

RSS

Носители на оваа институционална соработка за развој на локалната демократија се Регионалниот Совет на Долна Нормандија и Министерството за локална самоуправа на Р. Македонија. Програмата е финансиски поддржана од страна на Министерството за надворешни работи на Р. Франција и е координирана од страна на Асоцијацијата на агенции за локална демократија (АЛДА).